Genel

ECU (Motor Kontrol Ünitesi) Nedir ve Ne İşe Yarar?

Adını sıklıkla duyduğumuz bir sistem olan motor kontrol ünitesi yani ECU nedir? ECU ne işe yarar? ECU’nun görevi nedir? İşte böyle sorulara yanıt arayacağız.

Eski otomobil motorun çalışması için her şey manuel olarak ayarlanırdı. Örneğin karbüratörlü bir motorun rölanti ayarı bir vida çevrilerek yapılırdı. Veya arabada bir arıza meydana geldiği zaman belirti verene kadar sürücünün haberi olmazdı. Hatta pek çok kişi bu sebepten dolayı yolda kalırdı. Ancak gelişen bilgisayar teknolojisiyle birlikte hayatımızda yer alan tüm cihazlarda beyin olmaya başladı. Yani bir bilgisayar sistemi yönetilir hale geldiler. Otomobillerimizde artık bilgisayarlı hale gelmiş oldu. Buna halk arasında beyin adı verilmiştir. Ancak teknik adı “Motor Kontrol Ünitesi (ECU)“olarak bilinmektedir.

Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Ne İşe Yarar?

Aslında günümüzdeki otomobillerde ECU kullanılmamaktadır. Çünkü ECU motor ve bileşenlerini takip ederken, şanzıman için ayrı bir sistem olan TCS kullanılmaktadır. Bunun yerine artık tüm sistemi tek başına kontrol eden güç kontrol sistemi (PCM) adı verilen daha gelişmiş bir bilgisayar vardır. Ancak bu sistem henüz daha çok yeni olduğundan yollarda gördüğünüz araçların bir çoğu ECU sistemine sahiptir.

Tipik Bir Motor Kontrol Ünitesi (ECU)
Tipik Bir Motor Kontrol Ünitesi (ECU)

ECU nasıl çalışır diye soracak olursak. Otomobil motor ve hayati parçalarında sensörler bulunur. Bu sensörlerin hepsi ECU’ya bağlıdır ve bir çalışma referansı vardır. Örneğin oksijen sensöründen gelen verileri yorumlayan ECU, motorun ateşlemesi ve yakıt dağıtımını ayarlamada O2 sensöründen gelen verileri kullanır. Eğer sensörden gelen sinyaller olması gerekenden daha az veya fazla olursa ECU bunu bir arıza olarak yorumlar.

Bu sinyaller bir elektrik voltajıdır. Yani programlama sırasında bu voltajın alt değeri 1.5, üst değeri ise 5 volt olabilir. Eğer bu voltaj daha düşük veya yüksek olursa o sensörde ve parçada bir anormal durum var demektir. Bunu fark eden ECU ise sürücüyü bir arıza var diye hemen uyarır. Bir otomobilin beyinli olduğu nasıl anlaşılır sorusunun cevabı basittir. Eğer aracınızda motor arıza lambası varsa ve yanıyorsa o arabada motor kontrol ünitesi (ECU) var demektir.

ECU, arızanın kaynağını göstermek için OBD-2 arıza kodları denen bir yazılım kullanır. Her sensörün kendisine ait bir veya daha fazla hata kodu olabilir. ECU’ya bağlanan bilgisayar sayesinde arızanın kaynağı direk tespit edilebilmektedir. Bilgisayarla arıza bulma işlemine ise diyagnostik tekniği adı verilmektedir.

Kaynak: ECU

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir