Windows 7'de Anlaşılmaz Hata: Dosyalar Kayboluyor

SinsiYunus

Yeni Üye
Bilgisayarımda garip bir sorunla karşılaşıyorum. Geçtiğimiz iki ayda iki defa, farklı zamanlarda, çeşitli disklerdeki dosyalar yok oldu. Bu durum beni endişelendiriyor.

Bilgisayarımda dört depolama birimi var: iki katı hal sürücüsü (SSD) ve iki sabit disk (HDD). Bir SSD'de Windows 7 (Samsung 870 EVO 600 GB), bir diğerinde Windows 10 (Digma Run S9 1.4 TB) bulunuyor. İki HDD ise (Western Digital 1.2 TB ve Seagate Barracuda 2.4 TB) veri saklama amacıyla kullanılıyor. Genellikle Windows 7 ile çalışıyorum, ara sıra Windows 10'a geçiş yapıyorum.

Bir önceki ay yaşanan olayda, Chrome ve Opera tarayıcılarındaki tüm oturumlar kapatılmış, yer işaretlerim kaybolmuştu. Masaüstünde ve diğer sürücülerde bazı kısayollar ve belgeler silinmişti.

Tüm sürücüleri CureIt ve Kaspersky ile tarattım, ancak herhangi bir tehdit bulunamadı. Sonrasında Windows 7'yi yeniden yükledim. Fakat bir ay sonra, Ocak ayı ortalarında aynı sorun tekrar ortaya çıktı.

Bu sefer Visual Studio C# projemin klasörüne erişmeye çalışırken sorun fark edildi. Klasöre tıkladığımda, bir hata mesajı belirdi ve klasör birden kayboldu. Ne arama motorunda ne de geri dönüşüm kutusunda bulamadım.

Daha sonra yaklaşık iki ay önce oluşturduğum bazı dosyaların da silindiğini fark ettim. C sürücüsündeki kayıplar yüzünden, Telegram ve bazı uygulamalar çalışmıyor. Diğer programlar ise normal şekilde çalışıyor. Muhtemelen aynı nedenden ötürü Opera'daki oturumlar kapandı, Chrome'daki uzantılar da yok oldu.

Kasım sonlarında oluşturduğum Acronis yedekleme görüntüm (üç HDD) silinmiş. Geçtiğimiz birkaç günde oluşturulan Visual Studio projem ve Kasım ayına ait fotoğraflarım da ortadan kayboldu.

Veri kurtarma yazılımları kullandım, ancak sadece kendim sildiğim dosyaları buldu. Geri dönüşüm kutusuna erişmeye çalıştığımda "Geri dönüşüm kutusu bozuk" hatası alıyorum ve yeniden başlatıldığında disk denetimi başlıyor.

Sorunun yazılım kaynaklı mı yoksa donanım kaynaklı mı olduğunu bilmek istiyorum. Windows 7'yi yaklaşık 6 yıldır sorunsuz kullanıyordum. Victoria ile diskleri kontrol ettim, ciddi bir sorun görünmüyor. Günlük dosyalarını da incelettim, bir anormallik tespit edilmedi.

Birkaç olasılık düşünüyorum, ancak bunların hiçbiri mantıklı gelmiyor: virüs, donanım arızası, mantıksal disk hatası, Windows 10 güncellemeleri, anakart arızası. Ancak, verilerimi nasıl güvende tutacağımı bilmiyorum. Yakında 2.8 TB'lık bir SSD alacağım, fakat yedeklemenin de zarar görmesinden korkuyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.

Son mesajlar

Geri