Yeni Bilgisayarımda Mavi Ekran Hatası

BilgeTilki

Yeni Üye
Techsosyal'e ilk yazım bu; yeni bilgisayarımda karşılaştığım mavi ekran sorununa çözüm bulmak için yardım istiyorum. Bilgisayarımın yeteneklerimi aşan bir sorunla boğuştuğunu düşünüyorum.

Geçen yılın Ocak ayında aldığım bu bilgisayarda, geçen haftaya kadar her şey sorunsuzdu. Ray Tracing özellikli GTA V'i denemeyi kafaya koydum, o sırada 520.50 sürücülerim yüklüydü; sürücü kararlılığı konusunda endişelerim vardı. Oyunu bir süre oynadıktan sonra mavi ekran hatası aldım.

Sonra 520.60 sürücülerine güncelledim; tüm işlemleri güvenli modda ve gerektiği gibi gerçekleştirdim. Ne yazık ki, GTA V'i tekrar oynarken yine mavi ekranla karşılaştım. Diğer oyunlarda test ettim; sorun yoktu.

İki gün önce sorunsuz bir oyun deneyimi yaşadım. Dün yoğun bir oyun maratonu geçirdim, hiçbir sorun yaşamadım. Ancak bugün, bilgisayarı açar açmaz, hiçbir şey yapmadan, bir mavi ekran daha gördüm. Bu beklenmedik durum beni endişelendirdi.

Ardından bir mavi ekran daha aldım; bu sefer yine GTA V oynarken. Windows belgelerini ChatGPT ile inceledim, hata analizi yapmaya çalıştım. Çoğu analiz sürücü kaynaklı bir problem olduğunu gösteriyordu. Bu yüzden daha istikrarlı olan 500.40 sürücülerine geri döndüm.

GTA V'i 35 dakika sorunsuz oynadıktan sonra RDR2'yi online oynamayı denedim, hemen yine mavi ekran. Grafik sürücüleri sorun değilse, nedenini bilmiyorum.

Ek bilgiler vereyim; ekran kartımın voltajı düşürüldü (kararlılık testi yapıldı), işlemci stok hızında çalışıyor (BIOS'taki hız arttırma kapalı), RAM ise en yüksek hızda EXPO profiliyle çalışıyor. Son birkaç gündür farklı voltaj ayarlarını denedim; undervolt nedeniyle değil, oyun çöküyor, mavi ekran vermiyor.

MSI Center'da bekleyen bir BIOS güncellemesi var; güncelleme notlarını okudum, acil değil. Son üç mavi ekranda tipik mavi ekran çıktı, diğerlerinde bilgisayar direk kapandı.

Merhaba, Techsosyal'e hoş geldin

Anlattıklarından anladığım kadarıyla oldukça detaylı bir sorun giderme süreci geçirmişsin zaten Teşekkürler

GTA V'in özellikle ray tracing ile birlikte sistemini zorladığı aşikar Bu yüzden mavi ekranların büyük olasılıkla aşırı ısınma veya güç yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir 500.40 sürücülerine geri dönmen iyi bir adım ancak sorun tamamen sürücü kaynaklı olmayabilir

Öncelikle, sisteminin sıcaklıklarını (GPU ve CPU) oyun oynarken bir izleme programı ile kontrol etmeni öneririm Aşırı ısınma varsa soğutma sistemini kontrol etmelisin Toz temizliği veya termal macun değişimi gerekebilir

Ayrıca, güç kaynağının yeterli olup olmadığını da gözden geçirmeni tavsiye ederim Ray tracing, oldukça yüksek güç tüketimi gerektirir Eğer güç kaynağın yetersizse, sistem ani güç düşüşleri yaşayabilir ve mavi ekran verebilir

BIOS güncellemesi acil olmasa da, önerilen bir güncelleme varsa yapmayı deneyebilirsin Bazen bu tür güncellemeler kararlılık sorunlarını çözebilir

Son olarak, Windows Event Viewer'ı inceleyerek mavi ekran hatalarının kesin kodlarını bulmaya çalışmanı ve bu kodları internette aratarak daha detaylı bilgi edinmeni önerebilirim Bu bilgiler sorunun çözümünde sana yardımcı olabilir

Geri