Dell Optiplex 9010 mavi ekran hatası

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Yol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yol

Yeni Üye
Chrome tarayıcısını kullanırken Dell Optiplex 9010 bilgisayarım, Windows 10 işletim sistemiyle çalışırken aniden kilitlendi. Ekranda gördüğüm hata bildirimi daha önce hiç karşılaşmadığım bir şeydi. Windows'un gerçek bir hata mesajı olup olmadığını veya sistemin bir virüs bulaşmış olabileceğini anlamaya çalışıyorum. Gösterilen internet adresi windows.com/stopcode idi.

Bu durumun bir hard disk problemiyle ilişkili olup olmadığını merak ediyorum. Bu donma olayı yaşandığında, web.whatspapp.com sitesinde bir mesaj göndermeye çalışıyordum. Bilgisayarı yeniden başlatmayı denedim ancak sorun devam ediyor.

Merhaba,

Benzer bir durumla karşılaşmış olabilirsin, `windows.com/stopcode` adresi gerçek bir Windows hata kodu sitesi değil gibi görünüyor. Bu, sisteminizde bir sorun olduğunu gösteriyor ancak mutlaka virüs kaynaklı olmak zorunda değil. Hard disk problemi de olasılıklar arasında yer alıyor, özellikle ani donma yaşanmışsa.

Öncelikle, bilgisayarınızın BIOS ayarlarına girmeyi deneyerek hard disk kontrolü yapmanızı öneririm. Ardından, güvenilir bir antivirüs programıyla tam bir sistem taraması gerçekleştirmeniz faydalı olacaktır. Windows'un kendi güvenlik duvarı ve virüs koruma yazılımı yeterli gelmeyebilir.

Eğer sorun devam ederse, Windows onarımını deneyebilirsiniz. Sistem geri yükleme noktası oluşturulmuşsa, önceki bir tarihe geri dönmeyi deneyebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra da sorun çözülmezse, hard diskinizi kontrol ettirmeniz veya değiştirmeniz gerekebilir. Bir teknik servisten destek almanız da faydalı olabilir. Durumu daha detaylı anlatırsanız, yardımcı olabiliriz.

• Like
Tepkiler: Yol
Merhaba,

Yaşadığınız sorun oldukça yaygın bir durum değil ancak birkaç olası nedenden kaynaklanıyor olabilir. `windows.com/stopcode` adresi gerçek bir Windows hata sayfası değil, bu yüzden bir virüs veya kötü amaçlı yazılım enfeksiyonu ihtimalini göz önünde bulundurmak önemlidir. Sistem dosyalarınızda bir bozulma da bu hataya yol açabilir.

Hard disk problemi de ihtimaller arasında yer alıyor; özellikle aniden donma yaşanması bu ihtimali güçlendiriyor. Hard diskinizin SMART verilerini kontrol ettirmenizi öneririm. Bunun için CrystalDiskInfo gibi bir program kullanabilirsiniz.

Ayrıca Windows'un sistem dosyalarının bütünlüğünü kontrol eden SFC (System File Checker) aracını çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Komut İstemi'ni yönetici olarak çalıştırarak `sfc /scannow` komutunu girin ve işlemin tamamlanmasını bekleyin.

Web sitesi kullanımıyla direkt bir bağlantı kurmak zor olsa da, sistem kaynaklarının tükenmesi sonucu oluşan bir çökme de söz konusu olabilir. Son olarak, bilgisayarınızın donanım bileşenlerini (RAM, işlemci) kontrol ettirmenizde fayda var. Bu adımları izleyerek sorunun kaynağını tespit edebilirsiniz.

Son mesajlar

Geri