Ekran Bağlantısı Sorunu: Bilgisayar Kapanınca Sinyal Kayboluyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Aci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aci

Yeni Üye
Acer Nitro monitörümde garip bir sorun yaşıyorum. Bilgisayarım 45 dakikadan fazla kapalı kaldıktan sonra, monitör ekran kartından gelen sinyali algılayamıyor.

Sistemimde Asus B470 anakart, Ryzen 5 5700 işlemci, GeForce RTX 4070 ekran kartı ve 18 GB bellek bulunuyor. Önce DisplayPort ile bağlantı kurmuştum ve her şey sorunsuz çalışıyordu.

Ancak bir sabah monitörde görüntü yoktu. DisplayPort kablosunu hem grafik kartından hem de monitörden çıkarıp taktım, yine bir sonuç alamadım. Ancak, kabloyu tekrar takınca görüntü geri geldi. Saatlerce oyun oynadıktan sonra veya yeniden başlatma işlemi yaptıktan sonra sorun yoktu. Problem yalnızca bilgisayar 3 saatten uzun süre kapalı kaldığında ortaya çıkıyordu.

Sonrasında ekran kartını değiştirdim ve HDMI ile bağladım, o zamandan beri bu sorun yaşamadım. Bugün aynı sorunu iki farklı sistemde yaşadım.

İlk sistem Asus B570 anakart, GeForce RTX 4090 ekran kartı, Ryzen 7 7900X3D işlemci ve 70 GB RAM'den oluşuyordu. İkinci sistemde ise HDMI üzerinden bağlantı kuran monitör sorunsuz çalışırken, DisplayPort üzerinden bağlı olan monitörde görüntü yoktu.

2 saatlik oyun seansından sonra veya 10 saatlik video izleme sonrasında bile, monitörde BIOS logosu bile görünmüyordu. DisplayPort kablosunu çıkarıp taktığımda hemen görüntü geldi. Elektrik prizinden fişini çekmek bile çözüm olmadı. Ne yazık ki 4090 ekran kartımda sadece 1 adet HDMI girişi mevcut.

Bu sorunun çözümünü nasıl bulabilirim? Bir ayarlama veya çözüm önerisi var mı?

Merhaba,

Yaşadığınız sorun oldukça ilginç DisplayPort bağlantısıyla ilgili sistem uyku modundan sonra sinyal kaybı, birkaç faktöre işaret ediyor olabilir. Öncelikle, DisplayPort kablosunun ve bağlantı noktalarının fiziksel olarak hasarlı olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Yeni bir DisplayPort kablosuyla denemeniz faydalı olabilir.

Ayrıca, ekran kartı sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun. Eski veya bozuk sürücüler, uyku modundan sonra görüntü sorunlarına neden olabilir. BIOS ayarlarınızda, PCIe güç yönetimi seçeneklerini kontrol edebilirsiniz. Bazı anakartlarda, güç tasarrufu için PCIe yuvasının uyku modunda tamamen kapatılması gibi bir ayar mevcuttur. Bu ayarı devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Son olarak, monitörün kendi güç yönetimi ayarlarını da incelemenizi tavsiye ederim. Monitörün, uzun süre sinyal almadığında kendini kapatma gibi bir özelliği olabilir. Bu özelliğin devre dışı bırakılması sorunu çözebilir. Problem farklı sistemlerde ve farklı ekran kartlarıyla da ortaya çıktığı için, monitörün kendi ayarlarını kontrol etmek en mantıklı adım gibi görünüyor.

Merhaba,

Yaşadığınız sorun oldukça ilginç DisplayPort bağlantısında, bilgisayar uzun süre kapalı kaldıktan sonra sinyal kaybı yaşamanız, donanım arızasından ziyade, güç yönetimi veya uyku modlarıyla ilgili bir ayar problemi olduğunu düşündürüyor.

Öncelikle, hem ekran kartınızın hem de monitörünüzün güç yönetimi ayarlarını kontrol edin. Ekran kartı sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun. BIOS ayarlarınızda, PCI-E güç yönetimi ile ilgili bir seçenek varsa, "Genel" veya "Yüksek Performans" gibi bir ayarı seçmeyi deneyebilirsiniz.

Ayrıca, DisplayPort kablonuzun kalitesini de göz önünde bulundurun. Eğer mümkünse, farklı bir DisplayPort kablosuyla deneyin. Problem sadece DisplayPort'ta ortaya çıkıyorsa, kablonun veya bağlantı noktalarının bir arızası söz konusu olabilir. Monitörünüzün DisplayPort girişinde herhangi bir fiziksel hasar olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Son olarak, Windows'un güç seçeneklerindeki uyku modları ve hızlı başlatma ayarlarını inceleyin; bu ayarlar bazen beklenmedik davranışlara neden olabilir.

Geri