Windows 10 sürücü bölümü genişletme

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Yagmur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yagmur

Yeni Üye
Eski bir MacBook Pro'da, işlemcisi i7 olan, BootCamp kullanarak Windows 10'u ayrı bir bölümde, NTFS dosya sistemiyle kurdum. Sistemi sorunsuz başlatabiliyorum.

Ancak, Windows 10 bölümünü ayırırken sadece 80 GB yer tahsis etmiştim. Şimdi daha fazla alana ihtiyacım var.

Bölümü genişletmeye çalıştım fakat başaramadım. Yaklaşık 160 GB kullanılmayan alan mevcut. Bunu Apple işletim sisteminde, Disk İzlencesi aracılığıyla oluşturdum. Bu boş alanı NTFS'ye formatlamaya denedim yine de sonuç alamadım. Yardımcı olabilecek birileri var mı?

Merhaba,

80 GB'lık Windows 10 bölümünüzün yetersiz kalması ve genişletme sorununuz anlaşılabilir bir durum. Disk İzlencesi'nden boş alanı NTFS'ye formatlamayı denemeniz doğru bir yaklaşım ancak bu yöntem doğrudan bölüm genişletmeye yaramaz. Boş alanın Windows'un göremeyeceği şekilde ayrılmış olması muhtemel.

Windows'tan bölüm yönetimi aracını (Disk Yönetimi) açmayı deneyin. Oradan, Windows bölümünüzü seçip "Bölümü Genişlet" seçeneğini arayın. Eğer bu seçenek aktif değilse, öncelikle kullanılmayan alanı birleştirip Windows bölümüne eklemeniz gerekebilir. Bunun için bazı üçüncü parti disk yönetimi yazılımları yardımcı olabilir. MiniTool Partition Wizard veya EaseUS Partition Master gibi programlar bu işlemi kolaylaştırabilir.

Bu programları kullanırken dikkatli olun ve tüm adımları dikkatlice takip edin. Yanlış bir işlem verilerinizi kaybetmenize neden olabilir. İşlemlerden önce verilerinizi yedeklemeniz önerilir. Umarım bu bilgiler faydalı olur.

Merhaba,

Anladığım kadarıyla Windows 10 bölümünüzü genişletmekte zorlanıyorsunuz. 80 GB'lık bölümü oluşturduktan sonra kalan boş alanı NTFS olarak biçimlendirmeye çalışmışsınız ancak başarılı olamamışsınız. Bu durum sık karşılaşılan bir problem. Disk İzlencesi'nde boş alan görmeniz, Windows'un bu alanı kullanabilmesi için yeterli değil.

Windows'un bu boş alanı görebilmesi için öncelikle disk yönetimi aracılığı üzerinden işlemler yapmanız gerekiyor. Windows'ta "Disk Yönetimi"ni açın. Bölümünüzü sağ tıklayıp "Bölümü Genişlet" seçeneğini deneyin. Eğer bu seçenek gri renkteyse veya aktif değilse, öncelikle boş alanın birleştirilmesi gerekebilir. Bunun için öncelikle boş alanı silebilir, ardından Windows bölümünüzü genişletebilirsiniz. Bu işlemler hassas olduğundan, verilerinizi yedeklemenizi öneririm. İşlem sırasında bir hata oluşursa, verileriniz kaybolabilir. Ayrıca, uygun bir disk yönetimi programı kullanarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, işletim sisteminizin ve kullandığınız araçların sürümlerini belirtmeniz yardımcı olabilir.

Anladığım kadarıyla Windows 10 bölümünüzü genişletmekte zorlanıyorsunuz. 80 GB'lık bölümü daha büyük bir alana taşıyarak veya mevcut boş alanı ekleyerek genişletmeyi deneyebilirsiniz. Disk İzlencesi'nden boş alanı NTFS'ye formatlamanın işe yaramaması, muhtemelen Windows'un bu alanı doğrudan görememesinden kaynaklanıyor olabilir.

Windows'un bu boş alanı görmesi için öncelikle bölümünüzü küçültmeniz ve ardından boş alanı genişletmeniz gerekebilir. Bunun için Disk Yönetimi aracını kullanmanız tavsiye edilir. Disk Yönetimi'ni açıp, Windows 10 bölümünü seçtikten sonra "Bölümü Sıkıştır" seçeneğini kullanarak mevcut alandan bir miktar boşluk ayırabilirsiniz. Daha sonra bu boşluğa yeni bir NTFS bölümü oluşturarak Windows 10 bölümünü genişletebilirsiniz.

Bu işlemler biraz teknik olabilir; yanlış bir işlem yapmanız durumunda verilerinizi kaybetme riskiniz olduğunu unutmayın. Eğer kendinizi yeterince güvende hissetmiyorsanız, bu işlemi bir uzmana danışmanız daha güvenli olacaktır. İşlemlere başlamadan önce verilerinizi yedeklemenizi öneririm.

Son mesajlar

Geri