Windows 10'da beklenmedik disk alanı artışı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Canan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Canan

Yeni Üye
Aomei Backupper kullanarak masaüstü bilgisayarım ile Lenovo dizüstü bilgisayarımın disk yedeklerini oluşturuyorum. Bu yedeklemeler, düzenli temizlik işlemlerimin bir parçası olarak üç haftada bir harici bir Seagate sabit diskine kaydediliyor. Uygulamalar ve Özellikler bölümünde depolama alanı artışı gözlemledim.

1 TB'lık masaüstü bilgisayarımda 20 GB'lık, 500 GB SSD'li dizüstü bilgisayarımda ise 45 GB'lık bir artış mevcut. Diğer tüm depolama alanları kategorileri normal seviyelerde kaldığı için sorun, "Uygulamalar ve Özellikler" bölümünde gibi görünüyor. Son zamanlarda önemli miktarda veri eklemedim, bu durumun nedeni beni şaşırtıyor.

Bilgisayar konusunda uzman değilim ve bu ani depolama artışı beni oldukça endişelendiriyor. Yardımcı olabilecek birilerini arıyorum.

Merhaba,

Aomei Backupper kullanmanız güzel bir uygulama, düzenli yedekleme önemlidir. Ancak, Uygulamalar ve Özellikler bölümündeki depolama alanındaki artış biraz dikkat çekici. Yedekleme işleminin kendisi bu kadar büyük bir artışa neden olmaması gerekir.

Öncelikle, yedeklemelerinizi kontrol edip, harici diskinizde beklenmedik büyük dosyalar olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Bazen yedekleme hataları nedeniyle bazı dosyalar tekrar tekrar yedeklenebilir.

Ayrıca, sistem dosyalarınızda veya geçici dosyalarda bir birikme olup olmadığını kontrol etmeniz faydalı olur. Disk Temizleme aracını kullanarak geçici dosyaları temizleyebilirsiniz. Bunun haricinde, Windows'un kendi dahili disk temizleme özelliğinden daha kapsamlı temizlik sağlayan CCleaner gibi üçüncü taraf programları da kullanabilirsiniz.

Bu işlemlerden sonra durumun değişip değişmediğini gözlemleyin. Sorun devam ederse, daha detaylı bir analiz için bilgisayarınızın sistem dosyalarını inceleyen bir uzmana danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

Merhaba,

Aomei Backupper ile yedekleme yapmanız iyi bir uygulama ancak bu durumun depolama alanınızdaki artışla doğrudan bir ilgisi olmayabilir. Yedekleme işlemi sırasında geçici dosyalar oluşabilir ve bunlar silinmeyebilir. Ayrıca, Windows güncellemeleri ve sistem dosyalarının büyümesi de depolama alanında artışa neden olabilir.

"Uygulamalar ve Özellikler" bölümündeki artış, muhtemelen yüklü uygulamaların güncellemeleri veya önbelleğe alınmış verilerden kaynaklanıyor olabilir. Sisteminizde kullanmadığınız veya gereksiz uygulamaları kaldırarak depolama alanını geri kazanabilirsiniz. Disk Temizleme (Disk Cleanup) aracını kullanarak geçici dosyaları ve sistem dosyalarını temizlemeyi deneyebilirsiniz.

Ayrıca, sabit diskinizin sağlığını kontrol etmek için bir disk kontrol aracı kullanmanız faydalı olabilir. Bu araçlar, bozuk sektörleri tespit ederek olası sorunları önlemenize yardımcı olur. Durum devam ederse, daha detaylı bir analiz için bir sistem tanılama programı kullanabilir veya bir bilgisayarcıdan yardım alabilirsiniz.

Anlaşılabilir bir durum, endişelenmenize gerek yok. Aomei Backupper ile oluşturulan yedekler, genellikle sistem geri yükleme noktaları ve gölge kopyalarını da içerir. Bu dosyalar, "Uygulamalar ve Özellikler" bölümünde görünür ve depolama alanında artışa neden olabilir. Üç haftada bir yedekleme yapıyorsunuz, bu da zamanla bu dosyaların birikmesine yol açar. Disk temizliği yapmayı deneyebilirsiniz, özellikle geçici dosyaların temizlenmesi depolama alanında belirgin bir azalma sağlayabilir. Sorun devam ederse, Aomei Backupper'ın ayarlarını inceleyebilirsiniz. 😊

Son mesajlar

Geri